31-07-12

Sint Idesbald, de vergeten parel

De zee. Vandaag de dag voor velen het symbool vakantie, genieten in de zon. Het kan echter ook anders zijn: Doorgewinterde vissersschepen die de onrustige zee trotseren, geteisterd door de gure regen. De schilderachtige aard van een pittoreske dorpje, dat schijnbaar elk moment kan verzwolgen worden door de onvoorspelbare golven - Dat is de charme van het kustdorpje Sint Idesbald.

gure-zee.jpeg

Althans, dat was het. Door de stijging van de vastgoedprijzen in het algemeen en specifiek aan de kust maakt deze kustregio een opvallende groei op toeristisch vlak mee. Hoewel dit initieel meeviel, is het kopen van een appartement in Sint Idesbald momenteel ongeveer even duur als de andere, meer populaire kuststeden.

In het verleden was Sint Idesbald vooral gekend vanwege zijn vele artiestieke inwoners. Momenteel huist het dorpje nog enkele bekende schilders en hebben onder andere Willem Elsschot en Herman Teirlinck er hun buitenverblijf. Bovendien was het de woonplaats van Paul Delvaux en bevindt het Delvaux museum zich nog altijd in Sint Idesbald.

Het kustdorp is dus veel meer dan enkel een trekpleister voor zonnekloppers. Net als vele andere dorpen aan de Vlaamse Kust is de regio rijk aan cultuur en geschiedenis - Het is enkel een kwestie van weten waar je moet zoeken. 

09:42 Gepost door Bert De Kegel in Wonen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-12

Kostprijs Nieuwbouw

De kostprijs van nieuwbouw beperken

nieuwbouw.jpgDe kostprijs van nieuwbouw is duur, héél duur. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn bij het bouwen van een eigen huis. Je kan zelf een huis bouwen, maar velen zien daar tegen op omwille van de omvang van de werken, of omdat ze niet handig genoeg zijn. Dan kan je altijd een beroep doen op een bouwfirma om een huis te bouwen.

Het grote voordeel van een bouwfirma is dat ze gebruik maken van vakmannen om het werk gedaan te krijgen. Zij doen dag in dag uit hetzelfde, dus ze zijn zeker vertrouwd met elk aspect van het bouwen van een huis. 

Veel bouwfirma’s geven trouwens ook de mogelijkheid om een deel van de werken vrij te laten voor jezelf of kennissen die je hebt. Zo kan je de kosten nog meer drukken.

Bouwfirma’s hebben een hele resem aan stijlen en ontwerpen van huizen. Je bent niet verplicht je huis zo te bouwen. Dat is enkel voor ideeën op te doen en die te gebruiken voor je eigen ontwerp. De kostprijs van nieuwbouw is bovendien nergens lager dan bij een bouwfirma. 

Wil je dus de kostprijs van je nieuwbouw binnen de perken houden, dan kan een bouwfirma je wel helpen.

10:29 Gepost door Bert De Kegel in Wonen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-12

Welke dakbedekking kies ik?

dakbedekking

 

Bij het aanleggen van een dak is het belangrijk om te kijken waarvoor het gebouw vooral gebruikt wordt. Het spreekt voor zich dat het dak van een concertzaal een andere aanpak vereist dan het dak van een huis. Bij een concertzaal is een geluidsdempend dak belangrijker dan bij een huis voor particulieren. Waar moet je dan op letten?

Bij de keuze van je dakbedekking moet je eerst en vooral kijken naar het type van dak. Een plat dak vereist een andere aanpak dan een dak in de vorm van een driehoek. Een driehoekdak zorgt dat het water makkelijk weg kan, in tegenstelling tot een plat dak. Om die reden moet een plat dak ook veel steviger zijn, want de druk van water en sneeuw mag je niet onderschatten.

Een dak moet ook goed isolerend werken. Kies daarom voor dakpannen die de warmte vasthouden. Een slecht geïsoleerd huis of ander gebouw kan je in de winter herkennen door de sneeuw op het dak. Ligt er opvallend minder sneeuw op het dak van het huis in vergelijking met andere huizen? Dan laat het dak teveel warmte door die de sneeuw doet smelten. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een daling van de verwarmingskosten. Je kan voor meer info altijd beroep doen op een externe firma.

15:11 Gepost door Bert De Kegel in Wonen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dakbedekking |  Facebook |